Mjødens historie

Helt enkelt – helt naturligt

Mjød er en sagnomspunden drik, fyldt med traditioner. Det siges, at det er verdens ældste alkoholiske drik, lavet udelukkende af naturlige ingredienser, der gærer af sig selv. Ingredienslisten består hovedsageligt af to simple elementer: honning og vand.

Ældgamle opskrifter

Myterne omkring mjød går mere end 5000 år tilbage i historien og forgrener sig både til Asien, Romerriget og naturligvis Norden.

Med de få ingredienser, der skal til for at producere mjød, har man faktisk altid kunnet brygge drikken i store dele af verden, og det har man sikkert også gjort.

Den ældste nedskrevne opskrift på mjød i Norden kan dateres tilbage til 1555 og er skrevet af den svenske ærkebiskop Olaus Magnus. I hans opskrift anvendes kun vand, honning, humle og ølgær. Han slutter opskriften af således:

På ottendedagen, i nødsfald tidligere, kan man roligt drikke det; men jo ældre denne drik bliver, jo renere, bedre og sundere bliver den."

En historisk smagsoplevelse

Hos Dansk Mjød er det vigtigt at skabe et produkt så tæt på det oprindelige som muligt. Vores opskrifter er derfor inspireret af en opskrift fra 1700-tallet, som tager udgangspunkt i de samme bryggemetoder som Olaus Magnus’.

Bryggemetoderne er dog forbedret, ligesom både lagrings- og gæringstiden er forlænget. Dog gælder samme hovedregel for vores mjød, såvel som for mjøden på Olaus Magnus' tid: Den bliver kun bedre over tid, og den bliver aldrig for gammel.

Når du drikker Dansk Mjød, kan du mærke historiens vingesus, fornemme de rene råvarer og nyde de samme smagsoplevelser, som man gjorde for flere tusinde år siden.